HONDERD EN TIEN JAAR GELEDEN

DE GENADELOZE KOGEL

affiche  

 

kogel
 
 
kogel

HERDENKING

Op 19 oktober 2024 herdenken de nabestaanden de terechtstelling 110 jaar geleden van twee soldaten Alfons Gielen en Louis De Vos bij de “Meiboom” tussen Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad.

Niettegenstaande de beperkte ‘ruchtbaarheid’ waren er een 20-tal aanwezig in de Victorlaan.

De plechtigheid bij het monumentje wordt voorgesteld met een aangrijpende toespraak door achterkleinzoon van soldaat Jos Gielen en opgeluisterd door een muzikaal intermezzo en een voordracht van een gedicht.

collage herdenking

Het Boek

Na afloop van de plechtigheid wordt hierover een lezing gehouden en de recente publicatie “De Genadeloze Kogel” voorgesteld in de cuultuurzaal.

schrijver boek

 

Auteur Johan van Duyse stelt zijn boek “De genadeloze Kogel” voor als een onderzoeksjournalist, niet altijd als een ‘historicus’. Sommige veronderstellingen lijken ‘plausibel’ maar kunnen daarom niet gestaafd worden. Dat het proces van Gielen en De Vos ‘rammelde’ en ‘overhaast’ werd gevoerd is zeker en dat betrokken militairen veel werd vergeven nadien.

Meer dan 50 personen volgen de lezing.

cultuurzaal

Reactie van Frans De Smedt:
Het is geen boek in de gewone zin van het woord met name een coherent kritisch verhaal met een bepaling van het onderwerp, een inleiding, een beschrijving van wat gebeurd is, diverse en eigen commentaren, diverse standpunten, enz… om te komen tot een conclusie.

Het boek is in feite niet meer dan een verzameling van stukken informatie van vele bronnen.

Het blijft niettemin een interessant document om er in te grasduinen en de sfeer rond de tragische gebeurtenissen op te snuiven.

Over de grond van de feiten, de acties van de veroordeelden, van het leger en de magistratuur kan ik me, vertrekkend van het boek, een eigen persoonlijke mening vormen. Ik ga ze hier niet in detail verkondigen, alleen een algemene beoordeling: de slachtoffers van de genadeloze kogels zijn de oorlogsslachtoffers van een combinatie van hun eigen fouten en de nalatigheden en fouten van de Belgische politieke en militaire autoriteiten.

 

Gelegenheidsgedicht van Jos Gielen

Op vele plaatsen zijn schoten,
Schoten van verderf en verdriet.
Overal zijn krijsen en kreten,
Kreten van ik wil dit niet.

Soldaten zijn overal,
soldaten vol van haat.
Op heel veel plaatsen is Oorlog,
Oorlog in de straat.

Op vele plaatsen zijn er mensen,
maar toch voel ik me alleen.
Het voelt als een kilte,
een kilte om me heen.
Op vele plaatsen zijn er mensen,
niemand die mij ziet.
Daar zijn er weer die schoten,
de schoten van het vele verdriet.

 

Geraadpleegd:

boek: De genadeloze Kogel - Johan van Duyse
foto's: E.Heyde - F. Lox
tekst: F. Lox en G. Demerre
opmaak E.Heyde - november 2024